Waarmee verras jij je werknemers met kerst?

shutterstock_121319086
Het kerstpakket is zo ingeburgerd in de Nederlandse bedrijfscultuur, dat werknemers het je niet in dank zullen afnemen als je ‘het maar eens een jaartje overslaat’. Met een kerstpakket spreek je waardering uit naar je werknemers. Maar hoe zorg je ervoor dat zij ook de inhoud van het pakket kunnen waarderen? Om je een handje te helpen bij het regelen van de kerstpakketten, volgen hier enkele tips:

 

Tip 1: wat geef je?

Een kerstpakket geven kost je bedrijf veel geld, dus je wilt wel een pakket kiezen dat je werknemers kunnen waarderen. De jaarlijks terugkerende vraag is dan ook: wat te geven? Laat je niet teveel leiden door je eigen voorkeuren, het moet voor iedereen een leuk geschenk zijn. Man, vrouw, jong, oud, voedselallergieën en geloofsovertuigingen, er is veel om rekening mee te houden. Begint het je al te duizelen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat iedereen iets krijgt waar hij of zij blij mee is.

 

Samengesteld pakket

Kies je voor een samengesteld pakket, in plaats van één cadeau, dan vergroot je de kans dat er voor iedere werknemer wat leuks of lekkers tussen zit. Laat bijvoorbeeld die ene fles wijn staan, maar kies voor een pakket dat bestaat uit meerdere producten rondom een thema. Op het gebied van eten en drinken is bijvoorbeeld het thema ‘Italië’ erg populair, met allerlei Italiaanse delicatessen, olie en azijn en zelfs pastaborden. Bij de meeste leveranciers van kerstpakketten kun je overigens niet alleen kant-en-klare pakketten bestellen, maar ook zelf een pakket samenstellen.

 

Cadeaubon

Met name grotere bedrijven geven hun werknemers vaak een tegoed bij een leverancier, waarmee ze zelf kunnen kiezen uit een uitgebreid assortiment food- en non-foodartikelen. Ook kun je werknemers een cadeaubon aanbieden. Ze kunnen dan zelf een tijdschriftenabonnement, boek of belevenis kiezen.

 

Goed doel

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, stellen zichzelf steeds vaker de vraag: hoe maatschappelijk verantwoord is mijn kerstpakket eigenlijk? Het is heel goed mogelijk een pakket samen te stellen rondom dit thema. Kies bijvoorbeeld voor een fairtrade pakket of ga nog een stapje verder en besluit een bedrag te schenken aan een goed doel. Bespreek dit natuurlijk wel even met je werknemers. Ook zijn er steeds meer bedrijven die een middag organiseren waarop alle medewerkers samen helpen bij een maatschappelijk project in de buurt.

 

Budget

Wat je ook kiest, stem vooraf eerst goed de waarde van het kerstgeschenk af. In de afgelopen jaren gaven de meeste werkgevers ongeveer vijftig euro uit aan een kerstgeschenk. Maar nu er economisch betere tijden aan lijken te breken, zien leveranciers een lichte stijging. Bekijk ook wat de fiscale mogelijkheden zijn. In 2015 mag je bijvoorbeeld belastingvrij kerstpakketten geven tot een waarde van zeventig euro (inclusief BTW), maar het is belangrijk om even precies uit te zoeken hoe het zit met de eindheffingen, de aftrekbaarheid van de BTW en de werkkostenregeling.

 

Tip 2: waar koop je in?

Kijken en vergelijken wordt steeds eenvoudiger, nu alle informatie online te vinden is. Bovendien kun je ook steeds vaker bij je eigen facilitaire leverancier terecht voor het eindejaarsassortiment. Dat bespaart je veel tijd en geld. Het voordeel van bestellen bij je eigen leverancier is dat je terecht kunt bij je vaste contactpersoon en dat je bespaart op de leverkosten. Eén leverancier betekent tenslotte één bestelling en één factuur.

 

Tip 3: wanneer bestel je?

Vroeger was het noodzakelijk om de kerstgeschenken al voor de zomer te bestellen, maar tegenwoordig zijn de leveranciers van kerstpakketten in staat om zeer snel te leveren – zeker in combinatie met online bestellingen. Ze kunnen daardoor de meeste pakketten vaak nog tot half december uit voorraad leveren. Bekijk wel goed wat de mogelijkheden zijn op het gebied van bestellen, betalen, bezorgen en natuurlijk de levertijd. Ben je desondanks toch te laat? Dan kun je van je kerstpakket altijd nog een nieuwjaarspakket maken!

 

Over Ruben van ’t Loo

Ruben van ’t Loo is salesmanager new business & new core bij Office Depot, leverancier van kantoorartikelen. Hij heeft een passie voor verkoop en weet in iedere dynamische omgeving organisaties naar een hoger niveau te tillen dankzij creativiteit en vertrouwen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s