Hybride aanbesteden is voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

Tweesprong

Veel inkopers zijn gecharmeerd van ‘hybride aanbesteden’: een aanbestedingsvorm die tussen traditioneel aanbesteden en BVP-aanbesteden in zit. Want waarom een keuze maken tussen ‘selecteren op prijs’ en ‘selecteren op kwaliteit’, als je ook het beste van twee werelden kunt combineren door te kiezen voor goede kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs? “Maar dat is precies waar veel inkopers van kantoorartikelen de plank misslaan”, zegt Ruben van ’t Loo, “want met hybride aanbestedingen combineer je niet het beste van twee werelden, maar loop je juist het beste van beide werelden mis.”

Traditionele aanbestedingen richten zich op de beste prijs voor de gevraagde producten, terwijl BVP in eerste instantie vooral de nadruk legt op service en kwaliteit. Vaak resulteert dat in een hogere prijs per product, machine of onderdeel, maar op de lange termijn wordt met BVP wel degelijk een flinke kostenbesparing in de hand gewerkt, omdat processen efficiënter worden ingericht en knelpunten worden opgelost.

Een mooi voorbeeld van de toegevoegde waarde van BVP is de aanbesteding voor kantoorartikelen van een bouwbedrijf. Tijdens het aanbestedingsproces kwam naar voren dat ‘niet-bestaande locaties’, zoals tijdelijke bouwlocaties, lastig te bevoorraden waren. In dit geval werden kantoorartikelen geleverd op het hoofdkantoor, waarvandaan het bouwbedrijf zelf de verdere verspreiding over het land moest organiseren. Dit vond het bedrijf omslachtig: het moest efficiënter kunnen.

Alle processen werden in kaart gebracht, waarna een maatoplossing werd bedacht waarbij de leverancier direct de artikelen op de ‘niet-bestaande locaties’ zou gaan leveren, zoals een bouwkeet aan de A12. Doordat de artikelen direct op locaties in het gehele land worden bezorgd, zijn de geleverde artikelen iets duurder in stukprijs, maar uiteindelijk wint het bouwbedrijf dit prijsverschil ruimschoots terug doordat het onder meer bespaart op logistieke kosten en arbeidskosten.

Het voorbeeld laat zien dat je met BVP een grote efficiëntieslag kunt maken, als je de leverancier de ruimte geeft om oplossingen aan te dragen zonder prijs als controlemiddel te gebruiken. Maar inkopers kiezen nog vaak voor een hybride aanbesteding als ‘veilige’ tussenweg. Ze vragen leveranciers om met een creatieve oplossing te komen en willen maatwerk, maar rekenen tegelijkertijd af op de prijs. Een zo laag mogelijke prijs resulteert echter in een bezuiniging op service en kwaliteit, precies datgene dat de inkopers juist wilden verbeteren.

Hybride aanbestedingsvragen worden maar al te vaak geboren uit een gebrek aan vertrouwen in BVP. Maar wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, krijgt een voorstel dat het gewenste resultaat niet zal halen. Het advies luidt daarom: durf een keuze te maken tussen traditioneel en BVP-aanbesteden. Investeer veel tijd in het aanbestedingstraject en geef inzicht in je specifieke situatie. Alleen dan krijg je een advies op maat.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s