Achter de schermen bij het kerstpakket

De logistieke route ontrafeld
Kerstman_dcHet kerstpakket is de traditionele jaarlijkse beloning voor bewezen diensten. In december neemt het merendeel van de Nederlanders het kerstpakket graag weer in ontvangst: het blijft toch altijd een verrassing wat er in zo’n doos zit! Maar voordat het pakket thuis kan worden uitgepakt, gaat er een heel logistiek proces aan vooraf. Ellen Heesen, European Category Manager Catering & Food bij Office Depot, legt uit: “Het proces begint meer dan een jaar van tevoren en kent een heus hoogseizoen in het laatste kwartaal van het jaar. We willen de klant zoveel mogelijk uit handen nemen en van bestelling tot levering ontzorgen. Daarom werken we nauw samen met onze partner Sligro.” Een nadere kennismaking met ‘de weg’ van het kerstpakket.

Keuzemogelijkheden
Er zijn diverse mogelijkheden bij het samenstellen van het kerstpakket, toegespitst op de wensen van de klant. “De snelste manier blijft het vooraf samengestelde pakket dat gekozen wordt uit een brochure. Dit is met name ideaal voor de kleinere organisaties. Bij bestellingen vanaf 75 pakketten kan er ook worden gekozen voor een zelf samengesteld pakket. Op afspraak wordt dan de groothandel bezocht om de opties te bespreken en de artikelen te selecteren.” Uiteraard zijn er bij de invulling van de kerstpakketten allerlei keuzes te maken op het gebied van thema’s, food en non-food artikelen. “Eén trend blijft aanwezig: het goed gevulde pakket in een mooi verpakte doos. De meeste werknemers ontvangen graag iets om uit te pakken”, aldus Heesen.

Kerstgedachte in de zomer
De keuze voor een vooraf samengesteld pakket wordt vaak in september gemaakt. Voor een maatwerkpakket wordt geadviseerd in de zomer al de keuze te maken. Heesen: “Dit heeft vooral te maken met het assortiment. De leukste non-food artikelen zijn vaak het snelst uitverkocht. Dit wil niet zeggen dat er dan niets meer te krijgen is, maar wel dat de eerste keuze niet meer beschikbaar is.”

MVO door de gehele keten
Bij de inkoop van de artikelen wordt steeds vaker rekening gehouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ook als de producten worden ingekocht in Europa of in het Verre Oosten. “De voorkeur wordt gegeven aan verantwoorde gezonde of gerecyclede producten. In de foodcategorie zijn dit bijvoorbeeld biologische producten. Voor alle pakketten wordt een houdbaarheidsgarantie afgegeven tot minimaal 1 februari 2017.”

 De verpakking maakt ook deel uit van MVO. “Steeds vaker wordt gekozen voor een matte doos met een FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de grondstof voor het papier en papierproducten afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, volgens de normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie”, legt Heesen uit. “Bij de pakketten wordt er zo weinig mogelijk opvulmateriaal gebruikt. Het doel is dat alle artikelen dusdanig in de doos passen dat opvulmateriaal niet nodig is. Mocht er onverhoopt toch opvulmateriaal nodig zijn, wordt er altijd gekozen voor biologisch afbreekbare houtwol of papierwol. Het afval dat overblijft na het inpakken van de pakketten wordt strikt gescheiden en waar mogelijk gerecycled.”

Social Return

Omstreeks september worden de eerste artikelen geleverd. “De pakketten worden geassembleerd in een inpakcentrale. Ter bevordering van Social Return wordt er een beroep gedaan op sociale werkplaatsen uit de regio. Deze bieden de inpakcentrale volop ondersteuning tijdens de drukste periode. De regionale benadering heeft een positief effect op de CO2-reductie doordat er minder transport nodig is.”

Heesen: “De vooraf samengestelde pakketten worden als eerste ingepakt. De zelf samengestelde pakketten volgen daarna. Sommige bedrijven kiezen ervoor om bij deze pakketten een bedrijfsartikel toe te voegen om het pakket iets persoonlijker te maken.”

Levering
Na meer dan een jaar hard werken wordt in december de piek bereikt. “De pakketten staan al sinds medio november opgeslagen: een imposant aantal pallets met kerstpakketten. In week 49 en 50 (met uitloop naar week 51) vindt met behulp van een logistieke partner de massale levering plaats. Van tevoren wordt de planning gemaakt, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de voorkeursdatum of -week van de klant. De locaties worden van tevoren geïnventariseerd en zoveel mogelijk gematcht, waardoor de meest efficiënte route kan worden afgelegd waarbij de minste CO2-uitstoot vrijkomt.” Hoewel alles zo efficiënt mogelijk wordt ingekocht, kunnen er restvoorraden overblijven. “Deze producten worden in de eerste helft van het jaar in de winkels van Sligro verkocht.”

In december is het zover: het kerstpakket is geleverd en uitgedeeld, en kan worden geopend. “Ook al is er hard aan gewerkt alles goed te laten verlopen, soms gaat er toch iets mis. Daarom zijn de pakketten voorzien van een servicekaart en –nummer, zodat de problemen snel kunnen worden opgelost.” Heesen concludeert: “Met een hapje, een drankje en een paar goede voornemens kan de werknemer ontspannen genieten van de feestdagen!”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s