Belgische facilitair managers letten nog te veel op prijs en te weinig op waarde

officedepot_products2016“Belgische facilitair managers zien nog steeds niet hoe Best Value Procurement hen kan ontzorgen”

Belgische facilitair managers kijken bij hun inkoop nog te veel naar de prijs en houden geen rekening met bijvoorbeeld kwaliteit en procesoptimalisatie. Een lage prijs is voor hen het belangrijkste criterium omdat dit het gemakkelijkst te verdedigen is bij hun baas. Toegevoegde waarde speelt vaak weinig of geen rol. “Toch wordt het tijd dat hier beter naar gekeken gaat worden tijdens het gehele inkoopproces, want wat in eerste instantie iets duurder lijkt, kan op de lange termijn juist veel kosten besparen”, stelt Samira Ben Abdallah van Office Depot.

Best Value Procurement (BVP) heeft in ons buurland Nederland de wereld van facilitair management sterk veranderd. BVP kijkt naar het gehele inkoopproces en ontzorgt facilitair managers, waardoor ze uiteindelijk goedkoper uit zijn dan als ze alleen op de prijs hadden gelet. “Let daarom meer op waarde en minder op de prijs”, is volgens Ben Abdallah de belangrijkste boodschap voor Belgische facilitair managers. Ze geeft hier de 5 belangrijkste voordelen van BVP.

Service
Het aanbieden van een sterke service is het belangrijkste voordeel van BVP en ook het sterkste contrast met traditionele aanbestedingen. Niet alleen de prijs, maar de hele dienstverlening rondom levering en voorraadbeheer moet een onderdeel zijn van de totaaloplossing voor de facilitair manager. In BVP worden onder meer afspraken gemaakt over bijvoorbeeld logistieke ondersteuning, leveringstermijnen, voorraadbeheer en POS-materiaal. In eerste instantie lijkt dit duurder, omdat je niet alleen betaalt voor de producten, maar ook voor de service. Op de lange termijn kun je echter een flinke efficiëntieslag maken en kosten besparen op bijvoorbeeld arbeidsuren en administratie.

Minder papierwerk
BVP ontzorgt facilitair managers volledig op vlak van administratie en facturatie. Geen handtekeningen op talloze papieren en geen aparte factuur per bestelling. Op het einde van de maand ontvangt de facilitair manager één factuur met het totaaloverzicht van die specifieke maand. De administratie van de facilitair manager gaat zo van een kast vol mappen naar twaalf documenten per jaar.

Weg inventaris
De inventaris opnemen is vaak een tijdrovende opdracht voor facilitair managers. Ook hier biedt BVP een oplossing. Leveranciers nemen bijvoorbeeld het voorraadbeheer over en komen geregeld langs om de voorraad na te gaan en de producten aan te vullen waarvan de voorraadhoeveelheid onder het minimumniveau gedaald is.

Flexibiliteit
In het hedendaagse bedrijfsklimaat van grote veranderingen in bedrijfsstructuren, rebranding-operaties en budgetaanpassingen willen facilitair managers niet vast zitten aan contracten met vaste afnamehoeveelheden of productgamma’s die pas bij de vernieuwing van een contract kunnen worden aangepast. BVP biedt deze flexibiliteit. Een facilitair manager kan zijn contract of productgamma veranderen of aanpassen wanneer dat opportuun is.

Persoonlijk contact
Bij BVP verandert de rol van verkoper in die van adviseur. Facilitair managers denken tot op heden nog te vaak op productniveau (‘welke producten heb ik nodig?’), terwijl leveranciers thematisch zullen denken (‘Wat heeft dit bedrijf nodig om haar werknemers zo productief mogelijk te krijgen?’). Samen met de facilitair manager wordt de strategie ontwikkeld en het hele proces zo optimaal mogelijk ingericht. Regelmatige evaluaties zorgen voor verdere bijsturing en optimalisatie tijdens het proces.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s