Kerstpakketten: de trends van 2016

KerstcadeauDe meeste Nederlanders zitten midden in de zomer eerder met hun gedachten bij het strand dan bij de kerstpakketten van aankomende winter. Toch zijn veel inkopers al volop bezig met de vraag: ‘welk kerstpakket stel ik dit jaar samen voor mijn medewerkers?’ Om hen een handje te helpen, beschrijft Ruben van ’t Loo van Office Depot enkele trends ter inspiratie.

Zelf samenstellen
Anno 2016 stellen steeds meer bedrijven zelf een pakket samen. Een kerstpakket op maat kan namelijk precies worden afgestemd op de wensen en het karakter van het bedrijf. Hoeveel bedrijven dit doen, verschilt per leverancier, maar bij veel leveranciers komt nog maar vijf procent van de totale omzet uit kerstpakketten voort uit de verkoop van ‘standaardpakketten’.

Wie zelf een pakket wil samenstellen kan dat doen door bij een groothandel of in een catalogus de producten uit te kiezen. Vaak is de keuze echter zo uitgebreid – sommige leveranciers hebben wel 75.000 producten in het assortiment – dat het handiger is de wensen mee te geven aan een accountmanager, die op basis van de beschreven voorkeuren en het budget een pakket samen kan stellen. Meestal gebeurt dit aan de hand van een thema.

Populaire thema’s in 2016
Een kerstpakket bestaat vaak uit meerdere producten rondom een thema. Van ‘t Loo: “Het thema ‘Holland’ is bijvoorbeeld ongekend populair. Van stroopwafels, Wilhelmina-pepermunt en pannenkoekenbeslag tot Delftsblauwe tegeltjes: alles wat oer-Hollands is, is terug te vinden in deze kerstpakketten. Wie het toch iets internationaler wil aanpakken, kan natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld Italiaans, Spaans of Belgisch, met olijven, wijn, kaas, truffels, wafels, chocolade of Belgisch bier.”

Het zomerweer lijkt verder weg dan ooit met de kerst, maar tijdens het samenstellen van de kerstpakketten zitten veel inkopers nog met hun hoofd in de zon. Misschien verklaart dat waarom ieder jaar weer het barbecuethema zo geliefd is. Het past hoe dan ook uitstekend in de trend dat mensen weer zelf de keuken induiken. Dankzij kijkcijferhit ‘Heel Holland bakt’ wordt overigens ook massaal gekozen voor kerstpakketten met bijvoorbeeld bloem, bakpoeder en cupcakevormpjes.

‘Gezelligheid kent geen tijd’
Samen op de bank in de winter, kaarsjes aan, een knisperend haardvuur… Wie aan de winter denkt, denkt aan gezellig samenzijn met familie en vrienden. “Dit thema doet het dan ook erg goed onder werknemers. We zien in 2016 daarom veel pakketten met chocolademelk, thee en koffie. Aangevuld met (kruid)koek, een set mokken of zelfs een kersenpittenkruik de ideale combinatie voor een warme, winterse namiddag vol gezelligheid”, vertelt Van ’t Loo. Ook pakketten met familiespellen en cadeaubonnen voor een dagje uit of weekendje weg doen het goed binnen dit thema.

Van ’t Loo: “Een biologisch of fairtrade pakket past goed in de MVO-trend, die we al wat langer kennen uit onder meer de supermarkt. Denk hierbij niet alleen aan de producten zelf, maar ook aan de verpakking die herbruikbaar is. Een kist of tas die niet weggegooid wordt maar een nieuwe bestemming krijgt zoals een draagtas, een dienblad of bijvoorbeeld opbergkist, helpt niet alleen de CO2-footprint terug te dringen, maar wordt ook nog eens heel erg gewaardeerd door werknemers.”

Met het hele bedrijf een boom planten of een middag organiseren waarop alle medewerkers samen helpen bij een maatschappelijk project in de buurt, behoort ook tot de opties. Wie namens alle werknemers een bedrag aan een goed doel wil geven, zal echter even moeten overleggen om te voorkomen dat werknemers het niet eens zijn met de keuze van het doel.

 Luxe met hoofdletter ‘L’
Nu het economisch beter lijkt te gaan, besteden bedrijven ook weer meer aan kerstpakketten. Leveranciers zagen in 2015 een flinke stijging in de omzet van hun eindejaarsgeschenken. In 2016 is dat ook terug te zien in het kerstpakkettenassortiment zelf. Luxe pakketten zijn nooit helemaal weggeweest, maar er is nu een duidelijke toename te zien in het luxere segment. Een voorbeeld zijn de culinaire belevenissen met wijn, kaviaar, chocolade of zelfs oesters.

“Nu hoor ik u denken: ‘Oesters, bederft dat niet?’ Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid om ook pakketten samen te stellen met verse producten, zoals gerookte zalm, kalkoen, heerlijke kazen, broden en verfrissende limonades. Inkopers die voor deze verleiding vallen, zullen hun werknemers echt verwennen, maar moeten ook rekening houden met een beperkte houdbaarheid en voldoende koelruimte om de pakketten te bewaren”, besluit van ’t Loo.

ruben-van-t-loo Ruben van ’t Loo is Salesmanager New Business & New Core bij Office Depot


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s