“Hè fijn, alweer een geurkaars in mijn kerstpakket!”

GeurkaarsHet kerstpakket is in Nederland dé manier om als werkgever je waardering uit te spreken naar je werknemers. De jaarlijkse traditie is bij veel bedrijven zo ingeburgerd, dat het je niet in dank wordt afgenomen als je ‘het maar eens een jaartje overslaat’. Ook voelen werknemers zich niet echt gewaardeerd als de werkgever zich er duidelijk te makkelijk van afmaakt. Dus wat kan een werkgever dan het beste doen om in december zijn werknemers tevreden de kerstvakantie in te laten gaan? “Stel zelf een kerstpakket samen, in plaats van te kiezen voor een kant-en-klare geschenkdoos of een cadeaubon”, antwoordt Ellen Heesen, werkzaam als European Category Manager Catering & Food bij Office Depot. We stellen haar vijf vragen over de do’s en don’ts bij het geven van kerstpakketten.”

  1. Wat geef je als je wil dat je werknemers zich echt gewaardeerd voelen?

“Het geven van kerstpakketten kost je bedrijf veel geld, dus je wil wel een pakket kiezen dat aanslaat. Anno 2017 worden werknemers echt niet meer blij van een goed bedoelde geurkaars of ragout met bijbehorende serviesschaaltjes.

Het is natuurlijk ook lastig om het iedereen naar de zin te maken: zoveel werknemers, zoveel voorkeuren. Het moet voor iedereen een leuk geschenk zijn, maar tegelijkertijd is er veel om rekening mee te houden: man, vrouw, jong, oud, voedselallergieën of geloofsovertuigingen bijvoorbeeld. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer werkgevers de afgelopen jaren steeds vaker kozen voor een cadeaubon als kerstgeschenk en de keuze aan de werknemers zelf overlieten. Werknemers geven echter aan dit jammer te vinden: het lijkt alsof de werkgever zich er te gemakkelijk vanaf wil maken. En dat wil je juist niet horen als je waardering wil uitspreken, toch?

De beste oplossing is dat werkgevers de pakketten zelf gaan samenstellen in plaats van een kant-en-klaar geschenk of een cadeaubon te bestellen. Op die manier kunnen ze de inhoud precies afstemmen op de voorkeuren van de werknemers in hun organisatie. En nog een leuke tip is de ‘persoonlijke attentie’: een bedrijfsartikel dat je toe kunt voegen om het pakket nóg iets persoonlijker te maken.”

  1. Hoe gaat het samenstellen van een maatpakket in zijn werk?

“Er wordt een afspraak voor je gemaakt voor een bezoek aan de groothandel. Daar wacht je een uitgebreid assortiment met wel meer dan 75.000 producten. Om de keuze te vergemakkelijken, wordt je door iemand geholpen die precies uitzoekt wat je wensen zijn en – niet onbelangrijk – wat mogelijk is binnen jouw budget . Veel werkgevers kiezen ervoor om een goed gevuld pakket samen te stellen aan de hand van een thema. Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar. Je wordt volledig ‘ontzorgd’ zoals dat zo mooi heet – van bestelling tot levering op de door jou gewenste datum en locatie.”

  1. Waarom is het handig als werkgevers hier al in mei over nadenken?

“De keuze voor een kant-en-klaar pakket wordt vaak in september gemaakt. Maar voor een maatwerkpakket wordt geadviseerd de bestelling eerder te plaatsen: in juni al. Dit heeft vooral te maken met het assortiment, want de leukste artikelen zijn in de praktijk vaak het snelst uitverkocht. Het zou jammer zijn als je voor een maatpakket kiest omdat je wil dat de inhoud ervan perfect aansluit op jouw organisatie en je vervolgens niet meer de artikelen kunt krijgen die je het liefste zou willen.

Ik kan natuurlijk alleen voor mijn eigen organisatie spreken, maar bij Office Depot willen we in ieder geval graag dat iedereen de artikelen van zijn keuze krijgt. Daarnaast hebben de meeste leveranciers en groothandels in het voorjaar ook veel meer tijd voor je dan in het najaar. Als je een maatpakket wil, is het fijn om te weten dat je leverancier tijd genoeg heeft om te helpen speuren naar de ideale producten voor jouw pakket. Wij hebben daarom afgesproken dat we alle bestellingen graag vóór 1 juli willen plaatsen.”

  1. Wat zijn de trends in 2017?

“Het zal je niet verbazen dat het zelf samenstellen van een pakket steeds populairder wordt. Veel werkgevers kiezen ervoor een thema mee te geven aan het pakket. Buitenlandthema’s, zoals België, Spanje of Italië, met Belgische chocolade en speciaal bier of mediterrane producten zoals tapenade, wijn en olijven, doen het al jaren goed maar worden nu voorbij gestreefd door ‘Hollands’ of ‘Delfsblauw’, met allerlei producten van eigen bodem: stroopwafels, speculaas, hagelslag en poffertjesmix.

Sinds een aantal jaren is het zelf koken en bakken weer helemaal terug van weggeweest. Tv-programma’s als ‘Heel Holland bakt’ en ‘Grillmasters’ zijn populairder dan ooit en die trend zien we terug in de kerstpakketten. In 2017 duiken veel werkgevers nog dieper het Food-thema in en zijn de pakketten vol food-artikelen naar alle waarschijnlijkheid niet aan te slepen. We zien dat werkgevers vooral voor de lekkernijen gaan, onontbeerlijk voor een avond gezellig ‘tafelen’. Een blender of pastamolen kun je tenslotte maar één keer geven.”

  1. Hoe wordt over de herkomst van producten gedacht?

“Een ‘MVO-kerstpakket’ wordt steeds belangrijker gevonden, hiermee toon je aan dat de betrokkenheid bij de maatschappij verder gaat dan alleen de waardering voor de eigen werknemers. In de voorbije jaren was MVO al populair als op zichzelf staand thema, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden van het pakket af te zien en het bedrag aan een goed doel te schenken. Steeds vaker kiezen werkgevers – ongeacht het thema – voor eerlijke en verantwoorde producten, zoals biologisch of fairtrade.

Ook de verpakking moet passen binnen de MVO-gedachte. Werkgevers kiezen steeds vaker voor een matte doos met een FSC-keurmerk. Als leverancier kun je er vervolgens voor zorgen dat alle artikelen dusdanig in de doos passen dat er zo min mogelijk opvulmateriaal nodig is. En mocht dat onverhoopt toch nodig zijn, kies dan voor biologisch afbreekbare hout- of papierwol. Verpakkingen die herbruikbaar zijn, zoals een juten tas of een houten krat, doen het ook goed.

Door alle activiteiten vervolgens zoveel mogelijk regionaal te organiseren en bezorgroutes zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, is er minder transport nodig. Zo kan de CO2-uitstoot flink gereduceerd worden. Ter bevordering van ‘social return’ doen wij voor het inpakken een beroep op de sociale werkplaatsen uit de regio.”

Wil je meer informatie of direct je kerstpakketten bestellen? Dat kan via nl.customers@officedepot.com, 077-3265000, of laat je gegevens achter via het contactformulier

Dit artikel is ook gepubliceerd op Facto.nl en op Kenniscentrum Facilitair.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s