Office Depot introduceert de TCO-scan voor inkoopprocessen

TCO_NL_smallFacilitair leverancier Office Depot lanceert de TCO-scan, een analysetool waarmee de leverancier het complete inkoopproces binnen een organisatie kan optimaliseren. Met de tool brengt Office Depot de knelpunten en uitdagingen in de inkoopketen in kaart en geeft vervolgens een advies op maat, waarin alle procesonderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd: van bestelprocedure tot levering en facturatie.

Met de introductie van de TCO-scan speelt Office Depot in op de behoefte van organisaties om hun inkoopproces kritisch te evalueren en te optimaliseren. Veel bedrijven richten zich volledig op hun producten en diensten, en hebben minder zicht op de secundaire bedrijfsprocessen zoals het inkoopproces. De TCO-scan kan deze bedrijven van essentiële informatie voorzien.

Ruben van ‘t Loo, Salesmanager New Business & New Core bij Office Depot: “De scan maakt deel uit van het Innovatief Inkopen-model en is vooral bedoeld voor bedrijven die ervoor openstaan om hun huidige processen onder de loep te nemen en ze eventueel opnieuw in te richten. We zien dat bedrijven soms jarenlang bij dezelfde leverancier blijven omdat ze liever geen aanbestedingstraject willen starten. Ze zijn voorzichtig met het delen van bedrijfsinformatie – we zien dit bijvoorbeeld vaak bij financiële instellingen – en vinden de tijdsinvestering van zo’n traject te fors. In de beleving van deze inkopers gaat het tenslotte slechts om ‘wat pennen, papier, koffie en afwasmiddel’. Pas na het uitvoeren van een scan realiseren veel inkopers zich hoe omvangrijk de besparingsmogelijkheden kunnen zijn.”

Uit de scan kan bijvoorbeeld het advies volgen het aantal leveranciers te consolideren, waarmee het bedrijf een besparing kan realiseren op de kosten van voorraadbeheer, arbeid en opslag. Uit onderzoek van Office Depot blijkt dat 45 procent van de inkopers nog regelmatig zelf naar de supermarkt gaat om eten en drinken te halen. Voor hun pennen en kladblokken plaatsen ze een bestelling bij hun kantoorartikelenleverancier en de schoonmaakartikelen kopen ze bij de groothandel. Onderbrengen bij één leverancier, met een gebruiksvriendelijke bestelapplicatie en levering tot in de voorraadkast, betekent één contract, één factuur en een flinke efficiëntieslag in de bevoorradingslogistiek.

Liesbeth Köllmann, key accountmanager bij Office Depot: “Onlangs heeft Office Depot de TCO-scan uitgevoerd bij een grote Nederlandse zorgverzekeraar. Uit de analyse bleek dat de medewerkers van het bedrijf jaarlijks voor bijna 215.000 euro aan onder meer kantoorartikelen bestelden, verspreid over 1.800 orders. Deze orders werden allemaal afzonderlijk beoordeeld, ingevoerd, afgeleverd en gefactureerd. In totaal besteedden de werknemers van deze verzekeraar samen ruim 62 dagen per jaar aan het bestellen van artikelen. Het bestel-, distributie- en facturatieproces samen bracht zo’n 120.000 euro aan indirecte kosten met zich mee: meer dan de helft van de productkosten. De scan resulteerde echter in een maatoplossing waarmee de verzekeraar de indirecte processen naar verwachting met 50 procent kan reduceren.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s