Wat voor kerstpakket krijg jij dit jaar?

KerstcadeauHet is weer tijd voor de feestdagen en dus hét moment voor de werkgever om aan te tonen hoe blij hij met zijn medewerkers is. Het middel bij uitstek als blijk van waardering, is natuurlijk het kerstpakket. Het pakket dat ongetwijfeld uitvoerig zal worden geanalyseerd bij het koffieapparaat. Vallen de bonbons in de smaak? Wat vinden we van de hapjes die erin zijn gestopt? Is iedereen tevreden met de tegoedbon?

Het kerstpakket schept bij de medewerker een bepaalde verwachting; medewerkers zijn er niet blij mee als ze worden afgescheept met een eenvoudig pakketje waar geen tijd of moeite in is gestoken. Met een mooi pakket kom je goed voor de dag, maar wat mogen medewerkers dan verwachten van hun kerstpakket? De komende feestdagen zijn dit de belangrijkste trends:

Eten drinken en samen zijn
Kerstpakketten met een thema nemen een prominente plaats in. Dit betekent bijvoorbeeld dat er is gekozen voor een Hollands thema met producten zoals stroopwafels, hagelslag en kaas van de boer uit de regio of juist een buitenlands thema met Spaanse tapas of een pakket met de beste ingrediënten en producten voor een heerlijke winterbarbecue. Maar ook ouderwetse gezelschapsspellen voor een leuke avond zullen hun weg naar de medewerker vinden. Aankomende kerst voeren de pakketten met eten een drinken de boventoon en worden medewerkers getrakteerd op een avondje tafelen met de familie.

Zelf samengestelde pakketten
Een flesje wijn, een cadeaubon of een setje geurkaarsen; het zijn cadeaus die lange tijd de kerstpakketten domineerden. Met veel verschillende soorten medewerkers, die allemaal andere interesses en wensen hebben, heeft een algemeen kerstpakket ‘voor ieder wat wils’. Toch denkt de medewerker hier anders over: het komt over als een haastklus waarbij geen rekening is gehouden met hun wensen. Het klinkt eenvoudig om iedereen een fles wijn te geven, maar er zijn voldoende mensen die geen wijn lusten of alcohol drinken.

De werkgever beseft dit ook: we zien steeds vaker dat de kerstpakketten op maat worden samengesteld: er wordt rekening gehouden met voorkeuren of gebruiken van medewerkers. Vaak met een persoonlijke toevoeging, zoals een handgeschreven kaart waarop de medewerkers worden bedankt voor hun inzet.

Een verantwoord pakket
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen uit zich niet alleen in de bedrijfsvoering, je ziet het ook terug in het kerstpakket. De afgelopen jaren was het al een populair gebruik om medewerkers de mogelijkheid te geven om, in plaats van een kerstpakket te ontvangen, een bedrag aan een goed doel te doneren.

Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om het kerstpakket van een duurzaamheidsupdate te voorzien. Zo komen er steeds meer eerlijke en verantwoorde producten in het pakket, zoals fairtrade chocolade. Daarnaast moet de verpakking ook aan de duurzaamheidseisen voldoen. Zo moet de doos biologisch afbreekbaar zijn en zo weinig mogelijk opvulmateriaal bevatten, dat belastend is voor het milieu. Werkgevers kiezen er ook voor om de pakketten te laten inpakken door een sociale werkplaats in de regio.

Door deze trends is de verrassing wat je in het kerstpakket zult ontdekken waarschijnlijk minder groot, maar toch blijft het altijd een leuk moment als je de doos openmaakt en het kerstpakket zijn geheimen prijsgeeft.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Kenniscentrum Facilitair Management en Gebouwbeheer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s